Blog

Interview over mijn passie voor verhalen maken

Ik werd door Gewoon Geestig Inspirituitief Webmagazine geïnterviewd over mijn passie voor verhalen maken en over het opschrijven van levensverhalen van en voor mensen!

“Mooie verhalen maken is mijn passie!”

Niek is als journalist en ondernemer het liefst de hele dag bezig met het maken en aanhoren van verhalen. Daarom startte hij in 2012 met zijn eigen bedrijf Uniek Verhalen. Vooral persoonlijke verhalen met een vleugje geschiedenis gaan er bij hem in als zoete koek. Een interview met Niek Arts over zijn eigen verhalenpassie en het opschrijven van persoonlijke levensverhalen!

Met dank aan mijn ouders

“Mijn passie voor verhalen heb ik meegekregen van mijn ouders. Vooral mijn vader was vroeger altijd al bezig met dingen uitleggen en mooie verhalen vertellen. Als klein kind was ik al erg geïnteresseerd in verhalen over vroeger. Ik kon uren luisteren naar de oorlogsverhalen van mijn opa en maakte op school altijd werkstukken en verslagen die over bekende mensen en aansprekende periodes uit de geschiedenis gingen. Bij oorlogsverhalen was ik vooral geïnteresseerd in hoe ‘gewone mensen’ met de oorlog omgingen en wat zo’n periode precies voor hen betekende.” “Op mijn 18e verjaardag kreeg ik een heel mooi cadeau van mijn ouders: een retourticket naar Australië. Na de middelbare school besloot ik voor een langere periode te gaan backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland. Langzaamaan raakte ik steeds nieuwsgieriger naar de beweegredenen van deze medereizigers. Waar komen ze vandaan? En waarom zijn ze op reis gegaan? Hoe leven ze zelf in hun land? En meer van dat soort vragen schoten steeds vaker door me heen als ik in een hostel weer nieuwe mensen leerde kennen. Zo kwam ik erachter dat ik graag veel persoonlijke dingen van mensen te weten wil komen, dat ik daar enthousiast van word en dat ik hun verhalen weer wil vertellen. Een ideale eigenschap voor een journalist natuurlijk!”

Interesse in de verhalen van andere mensen

“Mijn persoonlijke interesse in andere mensen, het willen weten hoe ze hebben geleefd, wat ze hebben gedaan en wat voor een invloed dat nu nog op ze heeft. Dat zijn mijn drijfveren om verhalen te maken. Daarom schrijf ik graag persoonlijke verhalen van mensen op. Dit doe ik natuurlijk als journalist. Maar ik richt me ook op het vastleggen van persoonlijke verhalen van mensen. Vaak zijn dit oudere mensen die hun levensverhaal of een deel hiervan willen laten vastleggen voor hun kinderen, kleinkinderen en andere nabestaanden. Hierbij draai ik het traditionele model van een boek maken om; ik schrijf het verhaal niet op om het te laten publiceren en te verkopen in de winkel, maar ik schrijf het verhaal juist op voor een kleine groep mensen.”

Een levensverhaal opschrijven is maatwerk

“Om het levensverhaal van iemand op te mogen schrijven, is het belangrijk om een vertrouwensband met die persoon op te bouwen. Hij of zij vertrouwt aan mij zijn of haar hele levensverhaal toe, een persoonlijk en dierbaar gegeven. Daarom steek ik altijd veel tijd en energie in het opbouwen van een goede band. Daarna pas kom ik meerdere keren langs voor een uitgebreider interview. In ieder interview behandelen we een bepaalde periode uit het leven van de geïnterviewde. Ik neem het interview op en heb zo weer nieuwe input voor het boek. Ik probeer het verhaal altijd in de juiste historische context te plaatsen zodat ook de jongere lezer begrijpt in welke periode het verhaal zich afspeelt en wat de mores toen was.” Als een hoofdstuk af is mag de geïnterviewde het natuurlijk lezen en zelf eventuele aanpassingen aangeven. Zo kunnen er stukjes worden toegevoegd of juist worden weggelaten. Om het verhaal echt af te maken plaatsen we mooie foto’s bij het verhaal. Daarna zorg ik ervoor dat alles mooi wordt opgemaakt en verwerkt tot een echt boek of persoonlijk magazine. Het mooiste moment vind ik altijd als ik het eindresultaat mag overhandigen. Daar maak ik altijd een speciaal moment van, waarbij ook vaak familie en vrienden van de hoofdrolspeler aanwezig zijn. Op dat specifieke moment van overhandiging gaat er een groot gevoel van trots door mij heen!”

Een klein Indisch vrouwtje met een groot verhaal

“Op dit moment ben ik bezig met een levensboek voor een Indische mevrouw die op Java is geboren en daar onder meer de Japanse bezetting en de politionele acties heeft meegemaakt. Een roerige tijd die haar nog goed is bijgebleven. In dit specifieke geval doet haar dochter de interviews. Die interviews werk ik dan uit tot een lopend verhaal waarna zij nog wat details invult. De dochter kiest er bewust voor om zelf haar moeder te interviewen. Ik vind deze manier van werken erg leuk om te doen en het scheelt de klant behoorlijk in de prijs. Een mooi voorbeeld van maatwerk, want dat is het opschrijven van levensverhalen!