Blog

Een handje helpen

Hoe begin je met het schrijven van jouw verhaal? Je hebt iets persoonlijks meegemaakt of bent door het toeval op een mooi verhaal gestuit. Een verhaal dat je voor jezelf graag wilt uitwerken, maar hoe zorg je ervoor dat het jouw verhaal wordt én dat het toch leuk is voor anderen om te lezen? Met deze vraag speelde Cees Sleven, een van mijn cursisten bij de workshop Journalistieke Vaardigheden.

Cees stuitte tijdens een fietstocht door de omgeving van Ieper in België op een ‘verloren’ herdenkingskrans van een Engelse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Rondom Ieper is er tussen 1914 en 1918 hard gevochten. Cees trok de krans uit de Vlaamse klei en las de naam van de persoon die hier herdacht werd: William Tart. Een zoektocht begon en al snel kwam Cees veel te weten over William. Het voerde hem langs verschillende militaire regimenten en uiteindelijk ook naar de familie van de gesneuvelde militair. Veel informatie werd met Cees gedeeld en op een internetforum verkreeg hij nog meer informatie. Het verhaalidee had hij en de informatie ook, maar hij wist niet zo goed hoe het verhaal te beginnen en vorm te geven.

Het verhaal bleef enkele jaren op de plank liggen en door Cees z’n hoofd rondspoken. Totdat hij het inbracht bij de workshop Journalistieke Vaardigheden. De andere cursisten en ik hebben met Cees meegedacht. Hij kwam erachter dat zijn uiteindelijke verhaal vooral moest gaan over zijn persoonlijke zoektocht naar de persoon William Tart. Cees klom meteen in de pen en ging zijn verhaal schrijven. Na wat persoonlijke feedback en evaluaties is er een mooi verhaal uitgekomen waar Cees zich helemaal in kan vinden. Een persoonlijk verhaal over zijn zoektocht, maar ook over de persoon William Tart en zijn korte leven aan het front.

Nieuwsgierig geworden naar zijn verhaal? Ga dan naar zijn eigen website cees.geldersnetwerk.nl lees bij het verhaal “He held this trench, he holds it still”.